In luna iulie am plecat timp de 2 saptamani in prima noastra vacanta in afara tarii, pe vreme de pandemie. A fost un sentiment ciudat la inceput, nu stiam la ce sa ne asteptam, care va fi atmosfera in celelalte tari si cum vom fi tratati.
Dar inainte sa va povestesc despre cum a fost, as vrea sa vorbim putin despre cum ne-am pregatit pentru aceasta vacanta. Pentru mine este extrem de important sa ramanem responsabili ca oameni, indiferent de ceea ce facem. Ca mai gresim uneori, este uman, dar cred cu tarie ca daca traim constient si atent, putem pastra responsabilitatea la cote maxime.
Asa ca inainte sa plecam in general in vacante, ne-am ales prieteni cu care sa plecam mereu, astfel incat sa limitam pe cat posibil contactul cu prea multi oameni. Asta insemnand ca, ne-am decis sa ne facem un grup de oameni, cu care vom pleca mereu cand vrem sa plecam. I-am “ales” pe Costin si Roxana de la Stampsonthepassport, care si ei au un blog de travel si cu care oricum calatoream mai mereu. De asemenea, doua saptamani inainte de plecare, am avut grija sa nu ne expunem si sa stam cat mai izolati posibil, in asa fel incat sa nu existe risul sa ne imbolnavim unii pe altii.
Traseul a fost facut de noi si in urma traseului stabilit, am si cautat cazari. In general in vacantele cu Costin si Roxana, mereu ne facem noi traseul, ba ei, ba noi, venim cu propuneri si ne punem de acord. De data aceasta, Roxana a venit cu ideea vacantei si a traseului, care a fost urmatorul: Bucuresti – Meteora – Parga – Lefkada – Kefalonia – Zakynthos – Metsovo
Din start am decis sa mergem cu masina, pentru ca in acest fel ne-am simtit mai in siguranta si simteam ca putem avea un control mult mai mare, in caz de schimbari neasteptate. Inainte sa plecam, ne-am informat legat de cazurile de COVID-19 din locurile in care urma sa calatorim si spre fericirea noastra, peste tot erau 0 cazuri.
Asa ca am plecat la drum!
Am plecat intr-o sambata dimineata, la ora 05:00 spre granita cu Bulgaria, urmand ca destinatia sa fie Meteora, Grecia. Am condus in total 13 ore. La granita cu Bulgaria nu au fost probleme, am trecut foarte repede. La granita Greciei, la fel. Nu ne-au testat, desi puteai fi testa aleatoriu. Pe drum nu ne-am oprit la restaurante sau magazine, am avut mancare la noi pentru a nu intra in contact cu prea multa lume, mai ales ca Bulgaria nu era chiar foarte safe. Ajunsi la Meteora, prima oprire: tzatziki :))
Meteora
Pentru mine a fost prima data cand am vizitat Meteora. De cum am ajuns, m-a fascinat peisajul, mi s-a parut absolut incredibil! In prima seara am fost sa vedem apusul de undeva de sus, de unde puteam vedea formele de relief in toata splendoarea lor.
A doua zi am plecat intr-un mic hike catre cateva manastiri, dar am ramas descurajati cand am descoperit ca unele erau inchise. Le-am admirat din exterior si am plecat mai departe catre Parga.
Parga
Parga este un orasel SUPERB! Frumos colorat, divers. Era cu siguranta ceva mai aglomerat fata de Meteora, dar nu ne-am simtit pusi in pericol nici o secunda. Oamenii respectau distantele, la terase absolut toti chelnerii aveau masti si purtau manusi. Nu am domrit aici, dar ne-am bucurat de o plimbare superba prin orasel si cu siguranta l-am pus pe lista pentru inca o vizita.
Lefkada
In Lefkada am petrecut 3 nopti. Tot traseul nostru a fost gandit sa descoperim insulele ionice, sa ne bucuram de apa, de plajele ceva mai salbatice si de cat mai multa liniste. Asa ca in fiecare zi aveam in plan sa vizitam cate o plaja noua. Aveam umbrelelele proprii, pentru ca ne asteptam sa nu gasim plaje amenajate, de altfel, nici nu putem spune ca ne doream foarte mult. Ne-am bucurat de soare, de liniste si daca in general in alte vacante eram ceva mai agitati, vacanta aceasta am vrut sa fie ceva mai linistita si sa reuseasca sa ne incarce bateriile.
Kefalonia
Din Lefkada in Kefalonia am luat un feribot. O adevarata provocare in planificarea aceste vacante a fost rezervarea feribotului, pentru ca multe dintre companii nu aveau inca traseele stabilite. In Kefalonia am petrecut 5 nopti si este insula pe care am “hoinarit” cel mai mult. Aici am descoperit foarte multe taverne dragute, am descoperit plaje frumoase si salbatice, am vazut apusuri aurii si am inchiriat chiar si o barca pe care am condus-o chiar noi!
Zakynthos
Din Kefalonia in Zakynthos am avut tot un feribot de luat. Am petrecut 3 nopti pe insula iar cazarea la care am stat a fost cea mai spectaculoasa din toata vacanta.
Tot aici pe insula am ales si un tur cu barca, pentru a observa testoasele si pentru a descoperi miciile comori ale insulei. Fata de Kefalonia, Zakynthos este cu siguranta mult mai turistica. Nu ne-a deranjat acest lucru, dar in Kefalonia am simtit mult mai mult aerul grecesc.
Metsovo
Ultimul feribot l-am luat pentru a ajunge inapoi pe continent si a merge catre Metsovo. Aici, alta poveste. Cultura, stilul, mancarea, complet schimbata. Sincera sa fiu, nu ma mai simteam in Grecia. Si era chiar interesant. Daca nu stiti, Metsovo este un oras in muntii Pindus, in nordul Greciei, iar aici este cam cea mai mare comunitate de aromani din Grecia. Iar lucrul acesta s-a resimtit. In oameni, in mancare, in arhitectura. A fost foarte placut sa putem vorbi in romana la terasa si sa ni se vorbeasca in aromana inapoi si sa intelegem. A fost un sentiment chiar foarte placut.
A doua zi in Metsovo am facut si un mic traseu pana la o manastire mica unde am vazut si o icoana unica pictata pe zidul manastirii, Maica Domnului alaptandu-l pe Iisus.
Olimpia si Rila
Dupa Metsovo am plecat spre casa, cu o orpire in Olimpia, orasul unde au inceput jocurile olimpice. De acolo am plecat spre Rila, Bulgaria. Rila este un orasel montan, foarte frumos. Hotelul nostru era in mijlocul padurii, in salbaticie. Peisajul a fost superb, atmosfera superba si cred ca Rila este din nou, un pe care cu siguranta vrem sa il mai exploram in viitor.
Asa a arata vacanta noastra de doua saptamani in Grecia. Ce sfaturi am pentru voi? Ei bine:
- Fiti flexibili si mereu pregatiti pentru orice schimbare
- Fiti responsabili si respectati normele impuse de autoritati
- Discutati cat mai mult cu oamenii de la cazare, cereti informatii cu referire la situatia de acolo si ascultati de sfaturile lor
- Alegeti locuri neaglomerate, incercati sa mancati la terase in aer liber si purtati masca in locurile inchise si prea aglomerate
- Mergeti in grupuri destul de mici, pentru a reduce riscul imbolnavirii si in acelasi timp, asigurati-va ca mergeti cu oameni cel putin la fel de responsabili si seriosi ca voi
- Have fun si bucurati-va de lucrurile mici!
Astept in comentarii si experienta voastra din vacante, daca ati calatorit in perioada aceasta, cum a fost, daca aveti planuri de calatorii, si desigur, daca exista intrebari, sunt aici!
Va pup,
Laura
4 comments
Sa va fie de bine vacanta! Foarte utile informatiile, iar pozele superbe as always. E pe gustul meu o vacanta ca a voastra, cu plimbari, cu stat pe plaje mai salbatice ( nici pe vremuri normale nu ma omoram dupa plajele aglomerate si foarte cunoscute, imi place sa descopar zone noi, pline de verdeata si peisaje minunate). Noi inca nu ne-am facut curaj sa plecam anul asta si cred ca vom lasa pentru anul viitor excursia.
Ce locuri faine! Nu am fost in nici una din zonele pe care le-ati vizitat, insa iubim mult Grecia! Ce e drept, noi am spus pas anul acesta vacantelor in afara tarii.
Un articol foarte fain!
Am citit articolul cu aceeasi placere cu care merg in concediu. M-am deconectat cateva minute de la viata cotidiana.