Astazi vreau sa vorbim despre un subiect foarte controversat si trist in acelasi timp, si anume: risipa de mancare.
Risipa de mancare nu este un lucru nou intalnit, an de an oamenii din intreaga lume arunca la gunoi tone de mancare.
Conform estimarilor realizate de catre Comisia Europeana, la nivel mondial, o treime din hrana destinata oamenilor se pierde sau este risipita. De asemenea, studiile indica pierderi globale insemnate:
– volumul de alimente risipite e estimat la 1,6 miliarde de tone de materie prima.
– cantitatea de apa utilizata anual pentru producerea alimentelor pierdute sau risipite este echivalentul debitului anual al raului Volga, sau de trei ori mai mare decat volumul lacului Geneva.
– 28% din suprafata agricola la nivel global este utilizata pentru producerea alimentelor risipite.
– amprenta de carbon a risipei alimentare e estimata la 3,3 miliarde de tone de CO2.
– consecintele economice directe ale fenomenului (excluzand pestele si fructele de mare) ajung la 750 de miliarde de dolari anual.
De ce ajung oamenii sa arunce mancarea la gunoi? Ei bine, sunt numeroase motive, cum ar fi: gatirea mancarii in cantitati prea mari, depozitarea inadecvata, deci alterarea alimentelor, mersul la cumparaturi compulsiv desi in frigider inca mai avem mancare.
Povestea mea legata de risipa de mancare porneste din copilarie. Am crescut intr-o familie cu venituri mici, nu ne permiteam foarte multe lucruri, asa ca si risipa nu prea exista. Ca sa zic asa, nici macar nu aveam cum sa facem risipa, pentru ca nu ne permiteam.
Cand am crescut si am inceput sa “am si eu”, initial am avut acel impuls de a cumpara mult. Si asta am si facut. Cumparam compulsiv, de pofta, nu ma gandeam, cumparam “sa fie”. Un comportament pe care, din pacate, il vedem astazi des in Romania, desi nu este un comportament sanatos.
De cand am inceput sa ma educ tot mai mult despre cum putem proteja mediul, despre minimalism si despre cum pot duce o viata cat mai echilibrata, atunci am invatat si cat de daunatoare este risipa, atat pentru buzunarul propriu, cat si pentru intreaga planeta. Si am inceput usor, usor sa o combat in viata noastra de familie. De aceea, astazi impreuna cu prietenii de la Lidl, vreau sa va ofer cateva sfaturi si solutii pe care eu le-am gasit, pentru #aLidlLessWaste si pentru a fi mai organizata atunci cand vine vorba de alimentatia familiei.
Planul alimentar saptamanal
Primul sfat poate ca pare putin greu de pus in practica, mai ales daca incercati sa faceti asta pentru prima data, dar va recomand sa incepeti sa aveti un plan alimentar saptamanal. In primul rand, astfel veti stii 100% ca nu veti cumpara nimic in plus de care nu aveti nevoie si pe care nu le veti consuma in saptamana respectiva. Apoi, in acest fel, puteti urmari sa consumati alimente in mod echilibrat. Daca va este greu la inceput sa concepeti un astfel de plan, puteti gasi modele de planuri alimentare pe internet si chiar va puteti inspira din Bucataria Lidl pentru a va asigura ca incercati lucrui noi in fiecare saptamana.
Data expirarii
Obisnuiti-va sa verificati data de expirare a produsului atunci cand sunteti in magazin. Daca, de exemplu, urmeaza sa cumparati ingrediente pentru un fel de mancare pe care planuiti sa il preparati abia peste cateva zile, verificati data de expirare a alimentelor, ca acestea sa mai fie in termen atunci cand urmeaza sa le folositi.
Organizarea frigiderului
Este extrem de important sa organizezi corect alimentele in frigider. Cand veniti de la cumparaturi, scoateti in fata alimentele vechi si puneti-le pe cele proaspat cumparate in spate. Astfel, le veti consuma in ordinea expirarii lor si nu va mai exista riscul sa expire alimentele sau sa se altereze. De asemenea, conteaza foarte mult si felul in care depozitam mancarea in frigider. Depozitati mancarea ramasa si alimentele in caserole de sticla, bine inchise. De ce de sticla? In primul rand, sticla este mult mai prietenoasa cu mediul si reduceti consumul de plastic. Iar cel de-al doilea motiv, este ca sticla nu se imbiba la fel ca plasticul, iar astfel, reduceti riscul de alterare al alimentelor.
Refolosirea alimentelor
De cate ori nu ni s-a uscat painea si am ales sa o aruncam. Ei bine, ea nu trebuie aruncata, poate fi refolosita. Chiar recent am descoperit in Grecia o salata care avea la baza paine uscata. Gasiti foarte multe retete de salate si budinci care au la baza painea uscata sau o puteti transforma chiar in pesmet. De asemenea, daca aveti mere sau fructe putin stricate, acestea pot fi facute suc sau piure din partea care inca este buna.
Cumpara cu stomacul plin
Stiu ca suna ciudat, dar atunci cand mergeti la cumparaturi, va recomand sa mancati inainte. De ce? Pentru ca daca facem cumparaturi pe stomacul gol sau daca ne este foame, vom avea tendinta de a cumpara mult mai mult si de a fi mai pofticiosi. Cel mai bine este ca inainte de cumparatusi sa luam un mic dejun copios sau un pranz linistit cu familia, iar apoi sa mergem satui si calmi la cumparaturi, pe care cu siguranta le veti face mult mai responsabil.
Acestea au fost sfaturile si solutiile pe care le am pentru voi. Trebuie sa rescunosc, ca ma incanta prietenii de la Lidl si intiativele lor responsabile, sunt fix pe gustul meu si in concordanta cu ceea ce eu cred si ma reprezinta. Cei de la Lidl impartasesc aceleasi valori si lupta impotriva risipei alimentare. Lidl este partener inca de la inceput al primei retele de Banci pentru Alimente din Romania care functioneaza dupa Principiile FEBA (Federatia Europeana a Bancilor de Alimente), cu 5 organizatii, in Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea si Brasov. Rolul acestei retele a Bancilor pentru Alimente este de a colecta de la companii precum retaileri sau restaurante produse aflate inca in termenul de valabilitate si bune pentru consum, dar care din diverse motive si-au pierdut valoarea pe piata, si le redistribuie catre ONG-uri ce ofera sprijin persoanelor defavorizate (de exemplu, orfani, femei abuzate, batrani, persoane cu dizabilitati). Cool nu? Ma bucur tare mult ca au avut incredere in mine sa impart cu voi aceste solutii si sper din tot sufletul, daca nu o faceati deja, sa fiti mult mai atenti atunci cand faceti cumparaturi si sa ganditi responsabil atunci cand vine vorba de risipa alimentara #PentruUnViitorMaiBun.
Daca aveti si voi sfaturi si trucuri legate de acest subiect, abia astept sa le impartiti in sectiunea de comentarii. Imi place sa cred ca invatam si evoluam impreuna, asa ca astept sfaturile si ideile voastre!
Va pup!
Laura