[drop_cap_large]S[/drop_cap_large]unt o persoana care tine foarte mult la igiena orala si la a avea o dantura si un zambet frumos. Mereu m-am interesat cum sa-mi ingrijesc corect dintii, de albirea lor, sa am grija sa nu fac carii, etc.

Astazi insa (si de ceva vreme incoace) ma roade o intrebare: ce periuta de dinti este mai buna? Cea electrica sau cea manuala?

toothbrush toothbrush

Periuta de dinti a fost inventata in 1930. De-alungul timpului a tot fost modernizata, dar conceptul initial nu s-a schimbat. Totusi in anii ’90, a intrat pe piata prima periuta de dinti electrica si s-a popularizat destul de repede. Dar intrebarea inca ramane in picioare. Care este mai buna?

broxodent-first-elecric-toothbrush broxodent-first-elecric-toothbrush

Periuta manuala

PRO:

– Curata corect dintii, daca este folosita tehnica corecta. Curatarea dintilor iti ia 2 minute si iti pastrezi o igiena corecta.

– Multiple variante de perii, culori si capete. Ai posibilitatea de a alege peri mai moi sau mai tari, cu insertii de cauciuc, diferite marimi si culori.

– Usor de calatorit. Exista chiar si perii de calatorie, care sunt pliabile, care intra chiar si in cel mai mic portfard.

– Nu necesita incarcare sau baterii.

– Ieftina sau gratis daca o primesti de la medicul stomatolog.

CONTRA:

– Mai mult de munca.

– Nu exista timer. Va trebui sa ghicesti tu daca te-ai curatat sau nu suficient de bine.

Periuta electrica:

PRO:

– Usor de folosit. Cu aceasta periuta tot ce trebuie sa faci este sa o tii la un unghi de 45 de grade si sa o lasi sa isi faca treaba.

– Mai putina munca pentru rezultate mai bune. Sunt studii care afirma ca o periuta electrica este mai eficienta in indepartarea placii bacteriene si a mizeriei.

– Mai fun de folosit, in special pentru copii.

– Are timer. Periutele electrice (majoritatea) au un timer incorporat si se opresc o data ce au trecut cele doua minute necesare.

CONTRA:

– Incarcarea. Da, avand o periuta electrica trebuie sa fii atenta sa o incarci, altfel, nu te poti spala pe dinti.

– Costuri. Este intr-adevar mai costisitoare fata de una manuala.

– Greu de calatorit. Este ceva mai dificila de luat in vacante, fiind mai mare. Pe langa ea, trebuie luat si incarcatorul.

– Mai usor de stricat. Avand o periuta electrica trebuie sa ai mai multa grija cu ea, deoarece o scapare pe jos, poate fi fatala pentru periuta ta.

Toate acestea fiind spuse, recunosc ca as fi curioasa sa incerc si eu o periuta de dinti elecrtica. Aceste “specificatii” imi aduc aminte de diferenta intre periile de curatare manuale pentru fata si cele electrice. Stim deja ca cele elecrtice fac o treaba mai buna (testat pe pielea mea).

In research-ul meu am dat peste ceva interesant si nou. O periuta de dinti electrica sonica. Nu am mai vazut asa ceva, dar imi aduc aminte ca un prieten student la Politehnica imi povestea despre curatarea sonica a uneltelor. Aceasta curatare sonica, se realizeaza practic, prin vibratii foarte fine, acele unde sonice  (Doamne sper ca imi aduc bine aminte si nu spun prostii pe aici!) care indeparteaza murdaria de pe suprafata respectiva. Aceasta tehnologie a fost introdusa si in lumea beauty, mai intai prin periile de fata, iar acum observ ca si prin periile pentru dinti.

Din ce am inteles, aceasta perie, datorita curatarii sonice, ar indeparta placa bacteriana si mai bine si ar ajuta la albirea dintilor si imbunatatirea sanatatii lor. Iar tehnologia este complet noua, deoarece fata de peria electrica “clasica”, aceasta nu se roteste, doar vibreaza.

Da, recunosc ca sunt curioasa sa o incerc, deoarece cred ca putem sa ne folosim de tehnologie pentru a obtine rezultate foarte bune. Important este sa mentinem un echilibru intre “vechi” si “nou”.

Voi ati incerca o perie electrica? Sau ati incercat?

Love,

Laura